Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- 111اُمین نشست «دگرخند» با موضوع بررسی شعر طنز منثور و با حضور لیلی كردبچه، سیده الهام باقری و علیرضا لبش دوشنبه ٢۵ اردیبهشت ماه ١٣٩۶ ساعت ١٧ در سالن زنده‌یاد امیرحسین فردی حوزه هنری هنری برگزار شد. به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری میزان به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، 111اُمین نشست «دگرخند» با موضوع بررسی شعر طنز منثور با حضور اساتید صاحب نظر، شاعر كتاب «آخرین زلزله تهران» و علاقه‌مندان به شعر روز گذشته در سالن زنده یاد امیرحسین فردی حوزه هنری هنری برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



باقری در ابتدای این نشست با اشاره به اینكه شعر منثور برای اولین توسط احمد شاملو سروده شد، به معرفی شعر منثور از دید چند شاعر و پژوهشگر شعر معروف پرداخت. وی با بیان نظرات شاعرانی چون شفیعی كدكنی، محمد حقوقی، احمد شاملو به عنوان بنیان‌گذار شعر سپید، دكتر رضا براهنی شعر منثور را تشریح كرد.

باقری گفت: شعر سپید، شعر منثور یا شعر آزاد گونه‌ای از شعر نو فارسی است كه در دهه سی شمسی و با مجموعهٔ «هوای تازه» از احمد شاملو ظهور پیدا كرد. تفاوت عمده این آثار با نمونه‌های قبلی شعر نو در فرم شعر بود. در این سبك عموماً وزن عروضی رعایت نشده ولی آهنگ و موسیقی نمود دارد.

وی در توضیح نظر احمد شاملو در مورد شعر و شعر منثور گفت: احمد شاملو معتقد است كه سروده‌های شعرایی چون حافط و سعدی و امثال آن‌ها اصلاً شعر نیست، بلكه نظم است. در ادامه كار خود وی بر اساس دو تعریف از علامه دهخدا در مورد شعر كمك گرفته و به تعریف خود از شعر منثور پرداخته است. دهخدا معتقد است كه شعر باید در كلام رخ دهد. به بیانی مضمون و كلام را مد نظر خود قرار می‌دهد. باید از تاثیر احساسات و عواطف بی شائبه حاصل شده باشد. در این صورت می‌تواند در احساسات مخاطب تاثیر بگذارد.

وی ادامه داد: شاملو بر همین اساس، به دو عنصر در شعر معتقد است. اول اینكه احساسات مخاطب با آن درگیر و منطق صوری نداشته باشد. دوم اینكه به تعریف شعر از نظر «خواجه نصیرالدین طوسی» می‌پردازد. در این تعریف، خواجه نصیر چهار عنصر برای شعر در نظر می‌گیرد. عنصر اول خیال‌انگیز باشد. عنصر دوم، تاثیر گذاری بر مخاطب داشته باشد. عنصر سوم اینكه پُر از عاطفه و احساس باشد و عنصر چهارم دارای عناصر زیبایی‌شناسی باشد.

باقری افزود: شاملو معتقد است هیچ تعریفی در مورد شعر نمی‌توانیم در نظر بگیریم كه در تمام مكان‌ها و زمان‌ها قابل استفاده باشد. تمام تعریف‌ها در مورد شعر نسبی است.

در ادامه این چهار عنصر، باقری نیز عنصر پنجمی به این عناصر گفته شده شاملو اضافه كرد و گفت: عنصر پنجم از دیدگاه من این است كه شعر باید حوزه اندیشه جهان‌بینی هم داشته باشد.

وی در ادامه به بیان نظر محمد حقوقی پرداخت و گفت: محمد حقوقی معتقد است كه شعر منثور، شعر ترجمه است. حقوقی شعر منثور را شعر نمی‌داند. اما به شعر سپید می‌پردازد كه بسیار دشوار است. چرا كه وقتی وزن را از آن بگیریم، برای تاثیرگذاری بر مخاطب كار سختی را در پیش داریم.

باقری در مورد نظر شفیعی كدكنی بیان داشت: شفیعی كدكنی نیز می‌گوید شعر منثور شعر شاملویی است. تعریف وی از شعر منثور، اجتماع هنری نقیضه و گره خوردگی اضداد است.

باقری افزود: رضا براهنی معتقد است، باید در شعر امروز ابزارهای جسمی صوتی را به صورت حسی بیان كنیم. همچنین شعر امروز باید ساختار شكن و ساختارزُدا باشد. شعر امروز نباید روایتگر باشد.

وی با بیان نظر شخصی خود در مورد شعر منثور گفت: شعر منثور از دیدگاه شخصی من، شاخه‌ای از شعر آزاد است.

در ادامه 111اُمین نشست «دگرخند» علیرضا لبش شاعر كتاب «آخرین زلزله تهران» ضمن پاسخ‌گویی به نظرات شركت‌كنندگان در این نشست، به تقسیم بندی‌های باقری از شعر منثور پرداخت و گفت: به نظر من تنها باید به دو بخش تقسیم شود. اول، شعری كه وابسته به وزن سنتی است و دوم، شعری كه وابسته به وزن سنتی نیست و آزاد است.

وی در ادامه، شعر مُدِرن را به عنوان بهترین طبقه‌بندی و نام‌گذاری برای شعر منثور در نظر گرفت و افزود: با دسته بندی‌های انجام شده موافق نیستم و بهترین عنوان مورد نظر من «شعر مُدِرن» است.

وی در پاسخ به نظر یكی از حضار كه نقد بر قرار دادن وقایع و شخصیت‌های تاریخی كشور به عنوان طنز داشت، گفت: طنز در این دست از شعرها، در پس‌زمینه قصه و ذهن رخ می‌دهد. خواسته من از این سروده‌ها، به چالش كشیدن باورهای خودمان است. پرداختن یه مفاخری چون امیركبیر و مصدق به طنز، نوعی نقد اجتماعی امروز ما است. اینكه افرادی چون امیركبیر خیلی فراتر از تنها یك نام و حادثه تاریخی قتل وی در حمام فین كاشان است. به نوعی اعتراض من در این اشعار به افكار عمومی جامعه نسبت به مفاخر ملی كشور است.

لبش در مورد چگونگی نگارش كتاب خود گفت: من از تاریخ برای سرودن اشعار و رساندن مفاهیم مد نظرم به مخاطب كمك گرفته‌ام. در ابتدای این كتاب آروده‌ام: شاعرانی كه برای تاریخ سروده‌اند به زباله‌‍‌دان تاریخ پیوستند و برای زباله‌دان تاریخ شعر می‌سرایند. در فصل سوم این كتاب از باورهای عامیانه استفاده كرده و آن ها را در برابر فضای آرمانی و اسطوره‌ای خود قرار دادم تا ایجاد طنز كنم.

دكتر كردبچه نیز در 111اُمین نشست «دگرخند» با بیان دیدگاه خود نسبت به شعر منثور گفت: من برای تعریف شعر منثور از اصطلاح شعر بی‌وزن استفاده می‌كنم. این به معنی نیست كه شعر بی‌وزن آهنگ هم ندارد. بلكه شعرهای بی وزنی هم داریم كه آهنگ و حتی عروضی نیز دارد. با این تفاوت كه همانند شعر سنتی برابر نیست. ما بخاطر تمایل بسیار شعرا با این نوع شعر نمی‎توانیم شاعری را برای آن شاخص در نظر بگیریم. به اعتقاد من به تعداد سلایق شعری ممكن است گونه‌های شعری داشته باشیم. هر كدام از آنها ممكن است به بخش خاصی از شعر توجه بیشتری داشته باشند.

وی افزود: شعر طنز منثور گونه‎های مختلفی دارد و هركدام از آنها مولفه‌های خاصی دارد. با توجه به این مسائل باید بررسی نماییم كه كدام یك از این مولفه‌ها می‌تواند در خدمت طنز قرار گیرد.

در پایان كردبچه بخش سوم كتاب «آخرین زلزله تهران» نوشته علی‌رضا لبش را مورد بررسی قرار داد. وی ضمن خواندن گزیده‌ای از سروده‌های فصل «زباله‌دان» این كتاب به بررسی ویژگی‌های شعر و محتوای اشعار پرداخت. نتیجه نهایی كردبچه از سروده‌های لبش در این اثر، عدم زبان‌گرایی شاعر در بیشتر سروده‌های این كتاب بیان كرد.

علی‌رضالبش در پایان این نشست با تقدیر از اساتید حامی و راهنمای خود در سرودن اشعار این كتاب گفت: هفت سال زمان برای سرودن اشعار این كتاب گذاشتم. اكبر اكسیر، مرحوم عمران صلاحی و كیومرث منشی‌زاده اساتیدی بودند كه این نوع شعر گفتن را به من یاد دادند. درود و سپاس از همه عزیزانی كه در این راه من را یاری كردند.

هدیه كتاب «آخرین زلزله تهران» همراه با امضا صاحب اثر بخش پایانی این برنامه بود.

گفتنی است این نشست با اجرای مهدی فرج اللهی برگزار شد.

انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۳۳۳۲۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشست منتخبان مجلس توسط شورای ائتلاف نیروهای انقلاب برگزار شد

به گزارش خبرگزاری مهر، نخستین نشست منتخبان مجلس دوازدهم شورای اسلامی توسط شورای ائتلاف نیروهای انقلاب با حضور بیش از ۱۴۰ نفر از نمایندگان منتخب مردم برگزار شد.

کد خبر 6093587 محمد مهاجرانی

دیگر خبرها

  • واکنش مدیر رسانه سپاهان پس از ناراحتی مورایس
  • بررسی بخشنامه های بانک مرکزی در نشست کمیته رعایت قوانین و مقررات
  • بیست و دومین دوره سیر مطالعاتی بنیاد شهید مطهری برگزار می شود
  • مشکل کمبود شیرخشک در نشست سازمان بازرسی بررسی شد
  • اجرای ۶۴ برنامه در هفته عقیدتی و سیاسی شهرستان زهک
  • نشست منتخبان مجلس توسط شورای ائتلاف نیروهای انقلاب برگزار شد
  • «شهرگاه» فرصتی برای هم‌اندیشی دانشگاه و مدیریت شهری است
  • طرح الزام ثبت رسمی اموال غیرمنقول در آستانه نهایی‌شدن
  • مراحل پایانی طرح الزام ثبت رسمی معاملات غیر منقول در مجمع تشخیص
  • کتاب تاریخ مفهوم عدالت اجتماعی در دوران مشروطه نقد می شود